Gratis levering voor grote orders > 2.000 (gebruikte) banden Professionele montage Specialist in agribanden 50 jaar ervaring
Home > Nieuws > Bandenspanning is zo belangrijk!

Bandenspanning is zo belangrijk!

De juiste bandenspanning voor land en weg is belangrijk voor uw land, uw voertuig, banden en uw portemonnee. Een betere lage bandenspanning levert meer op maar waarom? Hieronder leggen we uit. Daarnaast bieden wij u producten om gemakkelijk en snel de bandenspanning te regelen of te meten. Als laatst leest u hoe VF-banden hun werk doen voor onze agrariërs in Zeeland.

Geen bodemverdichting

Agrariërs moeten beseffen als geen ander dat de bodem het aller belangrijkste is voor de oogst. Bodemverdichting is dan ook een vloekwoord en moet ten alle tijden worden voorkomen. Lees hier hoe bodemverdichting kan leiden tot opbrengstverliezen – tot wel 70% in geval van ernstige schade

bodemverdrukking

Werking van luchtdrukwisselsysteem

Door middel van een schakelaar in de cabine kunnen de landbouwbanden op lagere of hogere bandenspanning gezet worden, zo werkt een luchtdrukwisselsysteem bijvoorbeeld. Het systeem kunt u los aanschaffen en zelf opbouwen, maar u kunt er ook voor kiezen om het door ons te laten installeren. Lees hier meer over het luchtdrukwisselsysteem.

Bandenspanning meten

We weten het allemaal, ”meten is weten” dus even de spanning meten is handig want dan kun je aanpassingen maken. Bekijk onze digitale bandenspanningsmeter  

VF banden voor lage bandenspanning

De VF banden zijn speciaal ontwikkeld om op 40% lagere bandenspanning te kunnen rijden. Waarom is dan het belang van zo’n lage bandenspanning, denkt u wellicht?  Door de druk van de machines (combine, rooier of tractor) te verdelen over een grotere oppervlak drukt de bodem minder dicht. Dit grotere oppervlak wordt gecreëerd met een platte band, de VF band. VF staat voor “very flexible” dus heel flexibel – dus op lage banden spanning.

VF Banden lage bandenspanning
VF Banden lage bandenspanning (bron: CLM onderzoek en advies)

VF banden zijn ontwikkeld door Michelin en inmiddels produceren alle grote landbouwbanden fabrikanten ook dit flexibele type band voor lage bandenspanning, zie hier een greep uit de VF serie die wij bieden. Of lees hier het artikel van bandenfabrikant Mitas die very High Flexion-standaarden introduceert. Vorig jaar heeft een collega een leuk artikel geschreven over het zwaaien van erwten op 0,6 bar op Schouwen-Duivenland in Zeeland. Deze agrariër is geswitcht naar VF 650/85R38 met 600/70R28 Bridgestone VT-Tractor. Leuk artikel!

VF-Banden
VF-Banden

Personenwagens lampje in het dashboard

Een handig systeem wat tegenwoordig vaak wordt toegepast, en verplicht voor elke nieuwe auto is de controle op de bandenspanning. Iedereen weet dat de juiste spanning een betere wegligging geeft. Daarnaast heeft een te lage spanning een negatieve invloed op het brandstofverbruik en slijt de desbetreffende band sneller. Daarom is het verstandig regelmatig de bandenspanning te controleren. Maar hoe handig is het niet om dit automatisch te doen? Wanneer het systeem een onjuiste spanning meet in één of meerdere banden, dat gaat er een lampje branden op het dashboard. Over het algemeen lijkt het op een dwarsdoorsnede van een te lege autoband met een uitroepteken erin.

lampje
Bandenspanning dashboard lampje:

De spanning van de band heeft ook invloed op de remweg van de auto. In het instructieboekje van uw auto vind je de juiste bandenspanning. Die wordt aangegeven in bar, bijvoorbeeld 2,0 bar. Vaak staat er ook vermeld hoe hoog de bandenspanning mag zijn als de auto zwaar is beladen, bijvoorbeeld 2,2 bar. Meer lezen over over de juiste spanning kunt u hier bij de ANWB.

Naar alle artikelen